Serwis qnwortal.com wykorzystuje "ciasteczka". Więcej w naszej polityce Cookies.

Społeczność jeździecka czeka na Ciebie

Już dziś dołącz do internetowej społeczności jeździeckiej skupiającej pasjonatów i profesjonalistów hippiki.

• skupiamy 19 tysięcy Koniarzy
  • ponad 900 wartościowych artykułów
  • ponad 600 tysięcy zdjęć
  • ciekawe dyskusje
  • ludzie pełni pasji
  • fotorelacje z zawodów
  • rozbudowana baza rodowodowa
  • giełda koni i ogłoszenia

Masz już swój profil?

Zostań członkiem społeczności

* powyższe proste pytanie ma na celu
ochronę przed automatami spamującymi

Korzystanie z serwisu jest darmowe. Pełny dostęp uzyskasz po zarejestrowaniu się.
Dołączenie do nas nie zajmie więcej niż 30 sekund.

Twoje konto

Zobacz też

Kalendarz jeździecki

Czerwiec 2023

PnWtSrCzwPtSobNd
  1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Brak zaplanowanych wydarzeń na dzisiaj...

Wasza opinia

Gdzie jest paszport Twojego konia?

Głosy: 1907 Opinie: 3

» Forum koniarzy » Jazda Konna » Ganasz, zebranie, złamanie...?

Napisz nowy temat
kasiaa Ganasz, zebranie, złamanie...? » Nie Lis 25, 2007 19:51   Przewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

kasiaa

Stajenny

Status: Offline

A wiec, chciałam się zapytać doświadczonych osób i innych też. Uśmiechnięty

Jaka jest różnica między zganaszowaniem konia, a zebraniem, a koniem podstawionym, jak wygląda schowany koń. Wszystkie te rzeczy są bardzo podobne do siebie a jednak.

Jak zauważyć, że koń ma podstawiony zad, że żuje z ręki, ucieka od wędzidła, idzie do ręki. Spotkałam się z wieloma tymi wyrażeniami, a dokładnie nie wiem czym one się od siebie różnią.

Czy jeżeli koń jest w jakiś sposób "złamany" to może, chodzić jakby był schowany, zganaszowany?
Jak moglibyście to wytłumaczyć za pomocą zdjęć , żeby zobaczyć różnicę.

Na załączonym zdjęciu ta klacz jest schowana , zganaszowana, zebrana, czy może jeszcze inaczej?

Z góry dziękuję z odpowiedzi:)

» kaszti.JPG

• Opis:
  • Rozmiar: 62.07
    • kaszti.JPG

Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 19:51 Zobacz profil autora PW
fin » Nie Lis 25, 2007 20:01   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

fin

Masztalerz
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1

te koniki co masz na avku są chyba zaganaszowane, ale to tylko moje wolne myśli...
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:01 Zobacz profil autora PW Wyślij email
kasiaa » Nie Lis 25, 2007 20:05   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

kasiaa

Stajenny

No i własnie ja tez mam ten problem. czy te konie są zganaszowane schowane czy moze jeszcze coś innego? myślę że dużo osób się zastanawiało, i zastanawia nad różnicą tych postaw Uśmiechnięty
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:05 Zobacz profil autora PW
wampirka1 » Nie Lis 25, 2007 20:14   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

wampirka1

Stajenny

OK.
Koń zganaszowany - kiedyś to oznaczało zebrany, teraz to równowartość konia spiętego (np. wypinaczami) który ma przez to bardzo okrągłą szyję.
Koń zebrany: koń zebrany to taki, który w tym samym czasie jest podtsawiony (patrz nizej), zaokrąglony i równo opiera się na wędzidle nie zawieszając się na nim.
koń podstawiony: to koń którego zad jest położony niżej niż przód i tylnie nogi aktywnie pracują, nie wloką się za przednimi.
Koń schowany to taki, który ma bardzo nisko głowę i bardzo mocno okrągłą szyję, wygląda jakby chciał schować nos w klatę
Koń który żuje wedzidło: to koń na kontakcie który ma dłuuuugą szyję bardzo w dole i niemalże dotyka nosem ziemi (to jest żucie z ręki). Inaczej jest to koń który po prostu przyjął kiełzno, czyli się się trochę ślini Uśmiechnięty i prawidłowo "bawi" sie wędzidłem w pysku.
Koń ktroy ucieka od wędzidła: to taki, który ma nienaturalnie wykrzywioną. podniesioną lub skręconą głowę z powodu bólu w pysku (przez wędzidło)
Koń który idzie do ręki" to taki koń, który równo opiera się na wędzidle, nie ucieka od niego i jest poprawnie ustawiony (ni wyryjony, ni schowany)

Kobyła na zdjęciu wygląda na lekko schjowana albo jest w bardzo noskim ustawieniu, za bardzo nie widać.
mam nadzieję, ze da się to wszystko zrozumieć i nie pomyliłam sie za często.
Szczęście jedno ma imię - Irydyk^^
OMG... Kupiłam konia!
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:14 Zobacz profil autora PW
kajpoucha » Nie Lis 25, 2007 20:28   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

kajpoucha

Luzak

Luzak

No to zaczynamy Uśmiechnięty
Koń zganaszowany: nos konia jest w pionie-prostopadle do ziemi, potylica jest najwyższym punktem. Zganaszowanie jest efektem zebrania, czyli połączenia zadu konia z przodem w taki sposób że cały ruch zaczyna sie od zadu. koń ciężar ciała przenosi na zad, uwalnia przod przez co może wykonac obszerniejsze ruchy. Zad jest nieco nizej niż kłąb a zadnie nogi podprowadzone są bardziej pod kłodę.

Koń uciekający od wędzidła to koń który unika kontaktu z reką, ucieka nad wędzidło (odgina głowę do góry wodze wiszą a kregosłup odgina się w łuk w druga stronę, przez co zad jest odprowadzony do tyłu i nie angażuje się)
koń równiez moża się chować, tzn że jest przeganaszowany (najczęściej) i jest nie na rece, tzn nie ma z nim kontaktu pysk-ręka. wtedy łatwo stracić kontrolę nad zwierzęciem)

Koń może byc tylko zganaszowany(jak się ściągnie łeb na siłę do pionu), może byc tylko podstawiony (np w czasie nagłych zmian kierunku w galopie na padoku. zad musi byc zaangażowany żeby mógł nagle zachamowac i ruszyć ale zebraniem tegio nazwac nie mozna)
koń zebrany różni się tym że jest POŁĄCZONY Zad z przodem, koń z jezdzcem. Jest lekki na przodzie odpowiada na sygnały.

ŻUCIE Z RĘKI http://www.qnwortal.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1183 ;]
ZEBRANIE:
http://www.qnwortal.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3793

Co do konia na zdjęciu jest on napewno zganaszowany i prawdopodonie schowany (ale czego oczekiwac od konia stojącego w miejsc, i z tego co widzę wcale nie w gotowości żeby zaraz np. cofnąć lub ruszyć )

A teraz za pomocą zdjęć:
Koń schowany:

Koń uciekający od wędzidła:

Koń zebrany:
Kajpo, ja chyba nie muszę nic pisać, prawda Zły lub bardzo szalony Mod Vis
żucie z reki (nie ma to jak żucie z wyczuciem ^^)

Koń może być też PRZEGANASZOWANY co znaczy że nos jest za pionem. często równoznaczne jest ze schowaniem, ale często jest to ćwiczenie stosowane przez ujezdżeniowców tzn rollkur, kiedy koń pozostaje na wędzidle, zebrany ale lekko przeganaszowany. wtedy mocniej działają mieśnie kregosłupa, ale to już jest wyższa szkoła jazdy dlatego nie będę się wywodzić, zupelnie nie moj poziom Puszcza oko

mam nadzieje ze to wsyztsko Bardzo wesoły na przyszłość radze skuteczniej poszukać w wyszukiwarce(prawy górny róg)
[..]zbudowałeś byt swój zasklepiając jak termit wyloty ku światłu i zwinąłeś się w kłębek w kokonie nawyków, w dławiącym rytuale codziennego życia[...]
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:28 Zobacz profil autora PW
kasiaa » Nie Lis 25, 2007 20:36   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

kasiaa

Stajenny

Dziekuje za odpowiedzi, teraz mam duzo jaśniej Uśmiechnięty
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:36 Zobacz profil autora PW
kajpoucha » Nie Lis 25, 2007 20:39   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

kajpoucha

Luzak

Luzak

To sie tak tylko wydaje, nawet nie wiesz ile jeszcze zagadek przed tobą Mr. Green [..]zbudowałeś byt swój zasklepiając jak termit wyloty ku światłu i zwinąłeś się w kłębek w kokonie nawyków, w dławiącym rytuale codziennego życia[...]
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:39 Zobacz profil autora PW
kasiaa » Nie Lis 25, 2007 20:42   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

kasiaa

Stajenny

Wiem wiem, ale przynajmniej już o jedną mniej Bardzo wesołyBardzo wesoły
Cool
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:42 Zobacz profil autora PW
Marciocha » Nie Lis 25, 2007 20:45   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

Marciocha

Jeździec

Jeździec

Ja sprubuję pokazać różnicę na przykładzie mnie i mojego Karego Puszcza oko

» żuciezręki.jpg

• Opis:
  • Rozmiar: 67.58
    • żuciezręki.jpg

» trening12.JPG

• Opis:
  • Rozmiar: 72.5
    • trening12.JPG

» trening7.JPG

• Opis: schowany
  • Rozmiar: 74.74
    • trening7.JPG

» DSCN3122.JPG

• Opis: ustawienie
  • Rozmiar: 75.9
    • DSCN3122.JPG

» DSCN3105.JPG

• Opis:
  • Rozmiar: 81.36
    • DSCN3105.JPG

"Unieś mnie w górę,z wiatrem odpłyńmy - ptaki użyczą skrzydeł nam..."
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 20:45 Zobacz profil autora PW Odwiedź stronę autora
Visenna » Nie Lis 25, 2007 21:25   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

Visenna

Jeździec Rohanu

Obawiam sie ze kon na dwóch ostatnich zdjeciach też nie jest ustawiony Pozdrawiamy. Visenna, Loki, Goofie
Szanuj moda swego, mozesz mieć gorszego
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 21:25 Zobacz profil autora PW Wyślij email
Live » Nie Lis 25, 2007 21:34   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

Live

Jeździec

Jeździec

raczej nie jest tak jak na pierwszym zdjęciu to nie jest chyba zucie z ręki....
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 21:34 Zobacz profil autora PW
Visenna » Nie Lis 25, 2007 22:04   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

Visenna

Jeździec Rohanu

No IMO nie do konca jest - żucia z ręki nie robi się z oddaną, wręcz rzuconą wodzą. Generalnie na obu fotkach które tu przedstawiają "żucie" to jest bardziej wyciąganie szyi konia który chodził zganaszowany i bolą go mięsnie - to samo te konie zaprezentują jesli by w stępie rzucić im wodze, tak samo będą wyciągać głowy w dół - to tez samo w sobie nie jest złe, bo jak mawial moj trener, swiadczy o tym ze kon popracował szyją, ale to nie jest żucie. Zucie to pokazanie że koń potrafi znaleźć równowagę bez oparcia na wędzidle, ze na nim nie wisi...a te koniki wyglądają właśnie jakby tę "podpórkę" z wędzidła im zabrano i główki im trochę za nisko opadły Uśmiechnięty
Generalnie moim zdaniem żucie najblizej pokazuje to zdjecie które jest ponizej, choć też to jeszce nie do końca to, wygląda to jak uchwycony początek tego oddziaływania, kon jeszcze troche mało wyciagnał szyję, ale już ją obniżył, nie zwieszając przy tym głowy do ziemi, no i jeszcze nie zaczął żuć. Ale amazonka zachowuje kontakt - bardzo delikatny, ale jest, myslę że przy zachęceniu odpowiednim 4 palcem, kon zaczął by żuć b wstęp do tego ćwiczenia jest tu prezentowany dobrze.

» IMG_1187.jpg

• Opis:
  • Rozmiar: 106.28
    • IMG_1187.jpg

Pozdrawiamy. Visenna, Loki, Goofie
Szanuj moda swego, mozesz mieć gorszego
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 22:04 Zobacz profil autora PW Wyślij email
Sarula » Nie Lis 25, 2007 22:25   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

Koniuszy

Na tym zdjęciu młody schodził lekko do żucia.

» schodzenie.jpg

• Opis:
  • Rozmiar: 73.21
    • schodzenie.jpg

”Jaki jest koń każdy widzi... ”
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 22:25 Zobacz profil autora PW Wyślij email
buschmenka » Nie Lis 25, 2007 22:27   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

buschmenka

Luzak

Luzak
Pochwał: 4

Ja tylko dodam tak dla zagmatwania i utrudnienia, że koń może nie być przeganaszowany, a być schowany albo uwieszony na wodzy, lub też martwy w pysku. Samo ustawienie się głowy w pionie nie gwarantuje niczego tak naprawdę. Koń też może być przeganaszowany, a jednocześnie być na wędzidle.

Najgorsze w wyjaśnianiu tych pojęć jest to, że przede wszystkim te objawy się czuje, a nie widzi. To tak, jakbyś chciała za pomocą jakiejś muzyki opisać zapach- no nijak się nie da Puszcza oko , raczej tak bardzo ułomnie brzmią wszelkie definicje.
Jedno wam powiem: życie idioty to nie bułka z masłem.
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 22:27 Zobacz profil autora PW Odwiedź stronę autora
tarantka_ » Nie Lis 25, 2007 22:39   Idź do góry stronyPrzewiń do poprzedniego postaPrzewiń do następnego postaIdź do ostatniego posta na stronie

tarantka_

Stajenny

To ja się jeszcze dołączę do pytań Puszcza oko Często sie mówi o "samoniesieniu się" konia, a tak właściwie to nie wiem do końca co to znaczy. Mógłby ktoś wyjaśnić ? Bardzo wesoły
www.stajnia-kucy.blog.onet.pl
Zapraszamy do obejrzenia strony Uśmiechnięty
Post » Wysłany: Nie Lis 25, 2007 22:39 Zobacz profil autora PW
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Pokaż posty:  |   Skocz do:  

» Forum » Jazda Konna » Ganasz, zebranie, złamanie...?