kajpoucha |
» Nie Lis 25, 2007 20:28 ![]() ![]() ![]() ![]() |
---|---|
![]() ![]() Luzak Dołączył: 23 Mar 2006 Posty: 3254 Skąd: Tfu, Warszawa Status: Offline |
No to zaczynamy ![]() Koń zganaszowany: nos konia jest w pionie-prostopadle do ziemi, potylica jest najwyższym punktem. Zganaszowanie jest efektem zebrania, czyli połączenia zadu konia z przodem w taki sposób że cały ruch zaczyna sie od zadu. koń ciężar ciała przenosi na zad, uwalnia przod przez co może wykonac obszerniejsze ruchy. Zad jest nieco nizej niż kłąb a zadnie nogi podprowadzone są bardziej pod kłodę. Koń uciekający od wędzidła to koń który unika kontaktu z reką, ucieka nad wędzidło (odgina głowę do góry wodze wiszą a kregosłup odgina się w łuk w druga stronę, przez co zad jest odprowadzony do tyłu i nie angażuje się) koń równiez moża się chować, tzn że jest przeganaszowany (najczęściej) i jest nie na rece, tzn nie ma z nim kontaktu pysk-ręka. wtedy łatwo stracić kontrolę nad zwierzęciem) Koń może byc tylko zganaszowany(jak się ściągnie łeb na siłę do pionu), może byc tylko podstawiony (np w czasie nagłych zmian kierunku w galopie na padoku. zad musi byc zaangażowany żeby mógł nagle zachamowac i ruszyć ale zebraniem tegio nazwac nie mozna) koń zebrany różni się tym że jest POŁĄCZONY Zad z przodem, koń z jezdzcem. Jest lekki na przodzie odpowiada na sygnały. ŻUCIE Z RĘKI http://www.qnwortal.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1183 ;] ZEBRANIE: http://www.qnwortal.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3793 Co do konia na zdjęciu jest on napewno zganaszowany i prawdopodonie schowany (ale czego oczekiwac od konia stojącego w miejsc, i z tego co widzę wcale nie w gotowości żeby zaraz np. cofnąć lub ruszyć ) A teraz za pomocą zdjęć: Koń schowany: ![]() Koń uciekający od wędzidła: ![]() Koń zebrany: Kajpo, ja chyba nie muszę nic pisać, prawda ![]() żucie z reki (nie ma to jak żucie z wyczuciem ^^) ![]() Koń może być też PRZEGANASZOWANY co znaczy że nos jest za pionem. często równoznaczne jest ze schowaniem, ale często jest to ćwiczenie stosowane przez ujezdżeniowców tzn rollkur, kiedy koń pozostaje na wędzidle, zebrany ale lekko przeganaszowany. wtedy mocniej działają mieśnie kregosłupa, ale to już jest wyższa szkoła jazdy dlatego nie będę się wywodzić, zupelnie nie moj poziom ![]() mam nadzieje ze to wsyztsko ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
kasiaa |
» Nie Lis 25, 2007 20:36 ![]() ![]() ![]() ![]() |
---|---|
![]() Stajenny Dołączył: 01 Lip 2006 Posty: 302 Skąd: Chełm Status: Offline |
Dziekuje za odpowiedzi, teraz mam duzo jaśniej ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
kasiaa |
» Nie Lis 25, 2007 20:42 ![]() ![]() ![]() ![]() |
---|---|
![]() Stajenny Dołączył: 01 Lip 2006 Posty: 302 Skąd: Chełm Status: Offline |
Wiem wiem, ale przynajmniej już o jedną mniej ![]() ![]() ![]() |